Tai Chi

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ιστορία του Τάϊ Τσι Τσουάν :

photo1

Το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι ένα από τα εσωτερικά συστήματα Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών. Η βάση του είναι συνδυασμός της φιλοσοφικής αρχής του Γιν Γιάνγκ, της παραδοσιακής Κινέζικης Θεραπείας, ασκήσεων αναπνοής, διαλογισμού και η εφαρμογή τεχνικών από διάφορες σχολές αυτοάμυνας.
Το Τάϊ Τσι Τσουάν ιδρύθηκε από τον Τσεν Γουάνγκ Τίνγκ (1600-1680). Καταγόταν από την ένατη γενεά της οικογένειας Τσέν, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού στα τελευταία χρόνια της Δυναστείας των Μίνγκ. Ο Τσέν καταγόταν από το Τσεν Τζιά Γκου, από την κοινότητα Γουάν της επαρχίας Χενάν στην Κίνα.

Λόγω του ότι ο Τσεν Γουάνγκ Τίνγκ εξασκείτο επιμελώς στο Τάϊ Τσι Τσουάν έγινε δημοφιλής στο Τσεν Τζιά Γκου με ανθρώπους που εξασκούνταν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

Ένας διάσημος γνώστης στο Τάϊ Τσι, ο Τσεν Τσανγκ Χσιν (1771-1853), ο οποίος καταγόταν από την δέκατη τέταρτη γενεά της οικογένειας Τσεν, έγραψε το βιβλίο «Διατριβή στο Τάϊ Τσι», «Η Ουσία του Τάϊ Τσι Τσουάν» και «Η μάχη του Τάϊ Τσι Τσουάν».

Βασισμένος στις τεχνικές που προήλθαν από τους προγόνους του, ανέπτυξε την πρώτη και τη δεύτερη φόρμα του Τάϊ Τσι Τσουάν. Η πρώτη φόρμα ονομάστηκε «Λάο Τζια» παλαιό σχήμα του Τάϊ Τσι Τσουάν και τη δεύτερη φόρμα που ονομάστηκε «Πάο Τσούϊ» (γροθιά κανονιού) η οποία παραμένει ίδια μέχρι τις μέρες μας. Ο Μάστερ Τσεν Τσανγκ Χσιν έχει βγάλει πολλούς καλούς μαθητές. Ο πιο διάσημος είναι ο Γιάνγκ Λου Τσάν, ο ιδρυτής του Γιάνγκ Τάϊ Τσι Τσουάν.

wang6    wang7

Grand Master Wang Xian


Ο Μάστερ Τσεν Γούμπεν που καταγόταν από την δέκατη τέταρτη γενεά, έκανε μερικές αναθεωρήσεις και απλοποίησε τις κινήσεις που βασιζόντουσαν στις αρχικές φόρμες, απομακρύνοντας μερικές δύσκολες κινήσεις οι οποίες απαιτούσαν περισσότερη δύναμη. Το σχήμα ήταν τόσο ευρύ όσο το παλιό, μετονομάστηκε «νέο σχήμα».

Ο Μάστερ Τσεν Τσιν Πίνγκ, από τη δέκατη πέμπτη γενεά, ενσωμάτωσε το στυλ «Σιάο Τζάρ» (μικρό σχήμα) για πιο σφικτές κινήσεις. Λόγω αυτού ακολούθησε τον κανόνα «να μην αλλάξει την αρχική δράση», με τον οποίο τα ονόματα των αρχικών κινήσεων έμειναν άθικτα, αλλά οι στάσεις άλλαξαν και συμπεριελήφθησαν κινήσεις που προστέθηκαν σε κάθε βήμα.

Γι' αυτό το Τσεν το Τάϊ Τσι Τσουάν έχει χωριστεί σε τρία στυλ μέχρι σήμερα:

  1. Το παλαιό σχήμα «Λαο Τζια» του Τσεν Τσανγκ Χσιν.
  2. Το νέο σχήμα «Χσιν Τζία» του Τσεν Γιου Μπεν.
  3. Το μικρό σχήμα «Σιάο Τζία» του Τσεν Τσιν Πινγκ.

Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν κι άλλες σχολές εκτός του Τσεν. Οι πιο σημαντικές είναι τα στυλ Τάϊ Τσι Τσουάν που ονομάζονται Γιανγκ, Γου, Σουν και Βου. Το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά οι αρχές παραμένουν οι ίδιες.
Αρχικά, το Τάϊ Τσι Τσουάν εξασκούνταν σαν είδος πολεμικής τέχνης, δίνοντας έμφαση στην δύναμη, την ισορροπία, την ευλυγισία και την ταχύτητα.
Με το πέρασμα του χρόνου όμως εξελίχθηκε σε μια απαλή, αργή και ήπια μορφή άσκησης που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας.
Σήμερα, πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας χρησιμοποιούν το Τάϊ Τσι Τσουάν σαν θεραπεία για πολλές ασθένειες και σαν ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο χαλάρωσης.


Χαρακτηριστικά του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν

wang1    wang4   

Grand Master Wang Xian


Το στυλ του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν περιλαμβάνει απαλές και δυναμικές κινήσεις, βασισμένες στην αρχή του «να υποτάσσεις τη δύναμη στην απαλότητα» και του «να υποτάσσεις το σκληρό στο μαλακό». Χαρακτηρίζεται από το Τσαν Σι Γκινγκ, ή «ενέργεια του τυλίγματος του μεταξιού».
Η «ενέργεια του τυλίγματος του μεταξιού», προέρχεται από την εσωτερική ενέργεια «Τσι» η οποία εδρεύει στην περιοχή «Νταν Τιέν» της μέσης σας. Η υποχρεωτική απαίτηση είναι ότι όλες οι κινήσεις προέρχονται από τη μέση, χρησιμοποιώντας τη μέση ως αρχικό κεντρικό άξονα, είτε οι κινήσεις πρέπει να εκτελεσθούν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν είναι η αρμονική ισορροπία των αντίθετων κινήσεων. Ένα άλλο διακριτικό χαρακτηριστικό είναι οι εκρήξεις της ενέργειας «Φα Γκινγκ» όταν εκτελούνται οι γροθιές.

Τσεν Τζιά Γκου, η αρχική τοποθεσία του Τάϊ Τσι Τσουάν

Το Τσεν Τζιά Γκου το χωριό Τσεν βρίσκεται ανατολικά της κορυφογραμμής Κουιντσένγκ στην κοινότητα Γουέξιαν της επαρχίας Χέναν, πριν από 600 χρόνια ονομαζόταν χωριό Τσαν Γιανγκ.
Στο πέμπτο έτος του Χονγκ Γου κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ (1372 μ.Χ.), γεννήθηκε ο Τσεν Μπο στο Ζε Ζου που τώρα ονομάζεται Τζιν Τσένγκ, στην κοινότητα Σανξί. Μετακόμισε με όλη την οικογένειά του βόρεια της κοινότητας Γουέξιαν στην κοινότητα Χονγκ Ντόγκ στην επαρχία Σανξί.
Αργότερα, όταν αυξήθηκε η οικογένεια Τσεν, το Τάϊ Τσι Τσουάν μπόρεσε να ακμάσει, να διαδοθεί και να μεταδοθεί από γενεά σε γενεά.
Γι' αυτό το λόγο, κατά την πάροδο των ετών πολλοί διάσημοι Μάστερς έχουν προέλθει από το Τσεν Τζιά Γκου.
Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο πηγαίνουν στο Τσεν Τζιά Γκου για να εκπαιδευτούν στο Τάι Τσι Τσουάν, έτσι αυτό το μικρό χωριό έχει γίνει πολύ διάσημο.

photo6    photo7    photo8

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ CHEN ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο βοηθός του Grand Master Wang Xian, Master Ying Ying καλεσμένος του Δασκάλου μου Master Tang Tung Wing επισκέπτεται την χώρα μας στις 16 Δεκεμβρίου το 2003 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2004.

Ο Master Ying είναι εκπαιδευτής στο CHEN JIA GOU WUSHU INSTITUTE, στο διάσημο χωριό CHEN της Κίνας, μέλος του Κινέζικου Συνδέσμου Δασκάλων του KUNG FU, προσωπικός μαθητής του GRAND MASTER WANG XIAN, και διάδοχος της 20ης γενιάς του CHEN STYLE TAI CHI CHUAN.

Ο Master Ying παρέδωσε πρωινά ιδιαίτερα μαθήματα και απογευματινά ομαδικά για έναν ολόκληρο μήνα, έξι ώρες την ημέρα, διδάσκοντας τα μυστικά της τέχνης.

Ο Master Ying άφησε έκπληκτους όσους τον γνώρισαν και διδάχτηκαν απ' αυτόν, τόσο με την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση και την βαθιά του γνώση πάνω στο αυθεντικό CHEN TAI CHI CHUAN, όσο και με τις εκπληκτικές του ικανότητες σαν μαχητής και σαν Δάσκαλος της τέχνης αυτής.

yingvisit1    yingvisit2    yingvisit3

yingvisit4    yingvisit6    yingvisit5    

Διαβάστηκε 7225 φορές
Μάθετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας