Wing Chun

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΟΥΙΝΓΚ ΤΣΟΥΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ;

Το Γουϊνγκ Τσουν Κουνγκ Φου είναι ένα επιθετικό σύστημα αυτοάμυνας.selfdefense1
(Επίθεση: Επιτήθετε στήν επίθεση του αντιπάλου ταυτόχρονα). Αποτελείται από μικρές ευθείες κινήσεις, σχεδιασμένες έτσι ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την απώλεια ενέργειας και να αυξάνουν την ταχύτητα της αντεπίθεσης.

Το Γουίνγκ Τσουν βασίζεται σε κεντρικές επιθέσεις. Οι αποκρούσεις χρησιμοποιούνται για ν' αλλάξουν κατεύθυνση στο χτύπημα του αντιπάλου, έτσι ώστε ο ασκούμενος στο Γουίνγκ Τσουν μπορεί να ανεπιτεθεί, είτε με το χέρι που αποκρούει, είτε με το άλλο, αφού η μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία.

selfdefense2Η ειδική εξάσκηση Τσι Σάο (κολλημένα χέρια), αναπτύσει την ευαισθησία στους καρπούς και στους πήχεις, έτσι ώστε ο ασκούμενος στο Γουίνγκ Τσουν, μπορεί να προβλέπει την δύναμη και την επόμενη κίνηση του αντιπάλου.

Ο ασκούμενος στο Γουίνγκ Τσουν, μπορεί να χρησιμοποιεί τις μικρές και γρήγορες κινήσεις του Τσι Σάο, ώστε να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, χτυπώντας πριν ακόμη ο αντίπαλος συνειδητοποιήσει από που του γίνεται, επίθεση.

Είναι μια τέχνη που, αν ο ασκούμενος δεν κατανοήσει τις αρχές της, ή τις παρομοιάσει με κάποια άλλη, δεν πρόκειται ποτέ να την μάθει.
Έχω γνωρίσει πολλούς ασκούμενους στο Γουίνγκ Τσουν, οι οποίοι ξέρουν να μιλάνε για τις αρχές του συστήματος, αλλά δεν μπορούν να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Γιατί; Διότι οι βασικές τεχνικές τους δεν είναι σωστές και οι κινήσεις τους δεν έχουν τις σωστές γωνίες.decor1

Έτσι, αν θες να γίνεις ένας καλός μαχητής Γουίνγκ Τσουν, πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή στις βασικές τεχνικές και στη σωστή προπόνηση.
Θυμήσου! Οι αρχές και η σωστή εκτέλεση των τεχνικών αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Οι τεχνικές είναι το σώμα και οι αρχές η ψυχή. Αυτά τα δύο πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία. Δεν μπορείς να αγνοείς ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Οι εκπαιδευτές διδάσκονται από το σύστημα, και ταυτόχρονα διδάσκουν στους μαθητές τους ταπεινότητα, αυτοέλεγχο, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχεία, εγκράτεια (χαμηλών τόνων), σεβασμό.
Οι εκπαιδευτές ή εκπαιδευόμενοι που αρέσκονται να είναι φιλοκατήγοροι, εγωιστές, αλαζόνες, δεν έχουν θέση στις τάξεις του Γουίνγκ Τσούν, και γενικότερα του Κούνγκ Φου.

decor2

205130    205209

P1010194    P1010195

Βασικά χαρακτηριστικά του Wing-Chun.

Το Γουίνγκ Τσουν είναι ένα ευθύ Κούνγκ Φου σύστημα, και δίνει πολύ έμφαση στην επίθεση της ευθείας γραμμής. Βασισμένο πάνω στο θεώρημα ότι η μικρότερη απόσταση μεταξύ σημείου Α και σημείου Β είναι η ευθεία γραμμή που τα ενώνει. Είναι ένα γρήγορο σύστημα, χωρίς περιττές κινήσεις. Στο Γουίνγκ Τσουν πάντοτε διαφυλάσσουμε την "Κεντρική Γραμμή" και ταυτόχρονα αμυνόμαστε και επιτιθέμεθα.

ΦΟΡΜΕΣ

Υπάρχουν μόνο τρεις φόρμες άδειων χεριών.hands

Η πρώτη φόρμα ονομάζεται SIU NIM TAO.
Διδάσκει στον μαθητή τι είναι η βασική στάση, τι είναι το σώμα μας, πως χαλαρώνουμε, πως παράγεται η ενέργεια, τι είναι η ανεξαρτησία χεριών. Όταν μάθουμε σωστά τις κινήσεις της φόρμας, την εκτελούμε πολύ αργά για να παραχθεί πιο πολύ ενέργεια.

CHUM KIU ονομάζεται η δεύτερη φόρμα και μας διδάσκει τον βηματισμό των ποδιών, την ανεξαρτησία των τεχνικών, με τα πόδια και τα χέρια, καθώς και το πώς να χρησιμοποιούμε τις τεχνικές της 1ης φόρμας εν κινήσει, πώς να κλείνουμε την απόσταση μας με τον αντίπαλο, και πώς να κινούμεθα.

chisaoBIU GEE είναι η τρίτη και τελευταία φόρμα και μας διδάσκει την ενέργεια με την τεχνική. Επίσης μας διδάσκει την ταχύτητα των κινήσεων στα δάκτυλα των χεριών, καθώς και την μεταφορά ενέργειας στα δάκτυλα. Τέλος μας διδάσκει τις διάφορες τεχνικές των αγκώνων μας.

Οι δυο πρώτες φόρμες του Γουίνγκ Τσουν ενώ φαίνονται για ένα ανεκπαίδευτο μαθητή, πολύ απλές και αργές και χωρίς μαχητικό περιεχόμενο, περιέχουν όμως εκατοντάδες τεχνικές, τις οποίες ανακαλύπτει ο εκπαιδευόμενος κατά την διάρκεια των τεχνικών εξάσκησης στην σχολή.

 

 

ΚΛΩΤΣΙΕΣ

kickΜια εσφαλμένη εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι γύρω από το Γουίνγκ Τσουν είναι ότι το σύστημα δεν έχει κλωτσιές.
Το Γουίνγκ Τσουν έχει οκτώ βασικές κλωτσιές οι οποίες είναι πολύ καταστροφικές και δεν έχουν ποτέ στόχο το κεφάλι.
Η φιλοσοφία του Γουίνγκ Τσουν θεωρεί ότι όσο πιο ψηλά χτυπάμε, τόσο κινδυνεύουμε να χάσουμε την κεντρική βάση της ισορροπίας μας.
Από το σημείο το χαμηλό που ξεκινάει το πόδι να χτυπήσει, μέχρι τον στόχο το κεφάλι, είναι λογικό ότι είναι μια Α απόσταση πολύ πιο μεγάλη, μια φορά περίπου από την απόσταση της μέσης του σώματος. Άρα είναι προτιμότερο να χτυπήσουμε το κεφάλι με το χέρι, λόγω της μικρότερης απόστασης που θα διανύσουμε, και ότι σίγουρα θα έχουμε καλύτερη ταχύτητα και πιο γερή βάση ισορροπίας στο σώμα μας.

CHI SAO (STICKING HANDS) (ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΝΕ)

Τo Chi Sao είναι μια μέθοδος ανάπτυξης των αισθήσεων (αφή και διαίσθηση). Ευαισθητοποιεί όλο μας το σώμα, chisao1και ειδικά τα χέρια και τα πόδια, ώστε να αισθάνεσαι τις προθέσεις τις κινήσεις, και την δύναμη του αντιπάλου σου.

Το Chi Sao διδάσκει να χρησιμοποιήσεις την δύναμη του αντιπάλου σου, και να μην καταβάλεις περιττή ενέργεια. Στο Chi Sao ο μαθητής μαθαίνει πως να αποκρούει, και να χτυπάει ταυτόχρονα χωρίς σκέψη, μόνο με απλή αντίδραση αντανακλαστικών.

chisao2Οι τεχνικές του Chi Sao δεν γίνονται με ταχύτητα αλλά με πολλή ευαισθησία και καθαρή σκέψη.

 

 

 

 

PHON SAO (TRAPPING HANDS) (ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΟΥΝ)

phonsauPHON SAO λέγεται η ακινητοποίηση των χεριών ενός αντιπάλου στο Γουίνγκ Τσουν. Επιγραμματικά μεταφραζόμενο, PHON σημαίνει, να σφραγίσω ή να απομονώσω ένα αντικείμενο ή περιοχή. Ουσιαστικά η Αγγλική λέξη IMMOBILIZE (ακινητοποιώ) είναι μάλλον η καλύτερη λεξική μετάφραση του PHON.

Εάν, σε αυτοάμυνα, στιγμιαία ακινητοποιήσεις τα χέρια του επιτιθέμενου, η ικανότητα του να αμυνθεί η να αντεπιτεθεί μειώνεται τρομακτικά, ειδικά εάν ακινητοποιήσεις και τα πόδια του κάνοντας το πολύ πιο εύκολο, γρήγορο, και ασφαλέστερο για σένα να καταφέρεις μια σειρά από χτυπήματα.

Η ικανότητα να παγιδεύσεις τα χέρια του αντιπάλου σου, εξαρτάται από την εκπαίδευση των χεριών που "κολλάνε" (Chi Sao), από την ικανότητα τεχνικής, και από την σωστή ευαισθησία, το οποίο μπορεί να έλθει μόνον μαθαίνοντας από έμπειρους δασκάλους πάνω στο σύστημα Γουίνγκ Τσουν.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ
(WOODEN DUMMY)

Η ξύλινη κούκλα (MUK-YAN-CHONG) είναι μια μοναδική εκπαίδευση του Wing Chun για ακρίβεια woodendummyστις τεχνικές και σκλήρυνση των άκρων. Περιλαμβάνει ένα σετ 116 τεχνικών σε συγχρονισμό ποδιών, χεριών και κορμού. Η κούκλα διευκολύνει στην εκπαίδευση του CHI SAU, και αυξάνει την ταχύτητα των τεχνικών.

 

 

 

LUK-DIM-BOON-KWUN
(ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΝΤΑΡΙΟΥ)

Η πολεμική τέχνη του Γουίνγκ Τσουν χρησιμοποιεί ένα κοντάρι μήκους 9 ποδιών (2.74 μέτρα), με σκοπό να δυναμώσουν τα χέρια και ειδικότερα τους καρπούς.
Υπάρχουν 12 τεχνικές του κονταριού.
poleΟι τεχνικές του διδάσκουν την ακρίβεια στο χτύπημα, το κοντρόλ, και την μετάδοση της δύναμης σε απόσταση.

 

 

 

 

 

BART JARM DAO
(BUTTERFLY SWORDS - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΑΘΙΩΝ)

Το Γουίνγκ Τσουν χρησιμοποιεί τα μικρά σπαθιά της πεταλούδας σαν προέκταση των χεριών, butterflyμε σκοπό την ανάπτυξη της ταχύτητας, την μετάδοση της δύναμης στα άκρα και την ακρίβεια των τεχνικών. Γενικά, το Γουίνγκ Τσουν, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας με θαυμάσιες και όχι περιττές κινήσεις. Μας διδάσκει πώς να αμυνθούμε από τα πρώτα του μαθήματα. Τέλος, η ουσία του Γουίνγκ Τσουν είναι η γέννηση τις ταχύτητας. Η ταχύτητα αποτελείται από δυο στοιχεία; χρόνος αντίδρασης και χρόνος κίνησης.

 

 

Το Ιστορικό του Γουΐνγκ Τσούν Κουνγκ Φου

Το Γουίνγκ Τσουν είναι κατά πολλούς τρόπους μοναδικό. Η μεγαλύτερη ίσως μοναδικότητα του βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι το μόνο σύστημα SHAOLIN KUNG FU cranesnakeπου έχει κληροδοτηθεί από γυναίκα. Το σύστημα εξαρτάται πιο πολύ από την τεχνική παρά από την δύναμη. (Όχι ότι δεν πρέπει να γυμνάζουμε το σώμα μας, απλώς είναι ο τρόπος του συστήματος).
Η δύναμη του Γουίνγκ Τσουν είναι το τίναγμα του ελατήριου που ελευθερώνεται, αλλά χωρίς νευρικότητα.

Η τέχνη και η φιλοσοφία του Γουίνγκ Τσουν έχει ρίζες 400 ετών περίπου από το μοναστήρι SIU-LUM, την εποχή τις Δυναστείας των CHING, όταν το μοναστήρι είχε την ατυχία να καεί από τους Μαντζουριανούς, και μαζί του να καούν οι τέσσερις από τους πέντε μοναχούς οι οποίοι ετοίμαζαν την τέχνη του Γουίνγκ Τσουν.
Οι τέσσερις μοναχοί ήταν: CHI-SIN, PAK-MEI, MUI-HIN, FUNG-TO-TAK.
Εκτός των δασκάλων αυτών, υπήρχε και η μοναχή NG MUI η οποία διεσώθη στο ναό του Άσπρου Γερανού στο όρος Τάι Λέουνγκ.
Βλέποντας ένα γερανό να μάχεται μ' ένα φίδι, η NG MUI εμπνεύστηκε το καινούργιο μαχητικό στυλ. Γουίνγκ Τσουν ήταν το όνομα μιας πολύ όμορφης, ορφανής και φτωχής κοπέλας την οποία υιοθέτησε και της δίδαξε το σύστημα η NG MUI. Η λέξη Γουίνγκ Τσουν σημαίνει «όμορφη άνοιξη» ή «ελπίδα για το μέλλον».

Η κοπέλα αυτή δημιούργησε το περίφημο CHI-SAO που είναι η ψυχή του συστήματος, και δίδαξε όλο το σύστημα στον άνδρα της ο οποίος το ανέπτυξε και πρόσθεσε τις 12 κινήσεις του κονταριού. Αυτός με τη σειρά του το μετέδωσε από χέρι σε χέρι στους συγγενείς του, όπου τελικά έφτασε σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του αιώνα μας, τον GRAND MASTER YIP MAN, που πραγματικά ήταν η ενσάρκωση ενός εξαφανιζόμενου πολιτισμού. Με την σειρά του και αυτός το ανέπτυξε και πρόσθεσε τις 8 κινήσεις των σπαθιών BUTTERFLIES και τελειοποίησε τις 116 κινήσεις των περίφημων μοναδικών τεχνικών της ξύλινης κούκλας "Wooden Dummy", η οποία έχει ως σκοπό την ακρίβεια των τεχνικών, την σκλήρυνση των άκρων, και τα ακριβή βήματα.

history

Διαβάστηκε 14770 φορές
Μάθετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας